Tudta e, hogy Ön, mint magánszemély, nem tud csak úgy venni egy klímaberendezést a boltban?
Jogszabály van rá, hogy nem szolgálhatják ki.
Nos, a klímaberendezések legnagyobb bűne, hogy a Föld felmelegedésért potenciálisan felelős fluortartalmú üvegházhatású gázt használnak hűtőközegként.

 

Az Európai Unió úgy szeretné ennek a gázfajtának a használatát kordában tartani, hogy korlátozza, ki szerezheti azt be, és adatbázist vezet róla. Ezt jogszabályi keretek közé vonta. Tehát azt lehet mondani, hogy az eredeti jogalkotói cél, az üvegházhatás csökkentése.

 

Magyarországon a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság az, aki ezt nyilvántartja, betartatja és ellenőrzi. Minden fluort tartalmazó hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezéseket forgalmazó, üzembe helyező és javító vállalkozásnak regisztráltatniuk kell magukat eme hatósághoz. A klímagáz adatbázisába való bekerülés nem csak regisztrációhoz, hanem tanfolyami vizsgákhoz is kötött. Tehát, csak az a vállalkozás vagy természetes személy (egyéni vállalkozó) vásárolhat, telepíthet klímaberendezéseket, aki ide regisztrálva van, és meg vannak a vizsgái. Azokat, akik rendelkeznek regisztrációval és vizsgákkal, minden vásárolt és telepített klímaberendezés, illetve vásárolt és felhasznált gáz (grammra pontosan!) után lejelentési kötelezettség (sok papírmunka és utána járás) terheli. Ezeket a vállalkozókat F-gáz számmal azonosítják. A márka kereskedések ennek a számnak az ismeretében szolgálhatják ki csak a vállalkozókat, és nekik is jelentést kell tenniük a Hatóság felé, hogy ki, mennyi klímaberendezést és/vagy gázt vásárolt.