Tényleg meg lehet e betegedni a klímától? (pl. túl alacsonyra állítjuk a hőmérsékletet, baktériumok/vírusok a berendezésben) És hogy védekezhetünk ellene?
A klímától nagyon könnyen meg lehet betegedni. Ha nem figyelünk oda bizonyos szabályokra, akkor egyenesen elkerülhetetlen.
A kiáramló hideg levegő útjában tartósan tartózkodni egyenlő a megfázással, akár ízületi problémákkal, vagy tüdőgyulladással. /Ha elkezdenek tüsszögni, vagy köhögni a klímás helyiségben, akkor az már nem jó./
A nem megfelelően karbantartott klímaberendezésben megtelepedett por, kosz, baktérium- és gombatenyészetek allergiás-, asztmás tüneteket produkálhatnak, de akár gombák okozta gyulladást is a tüdőben. Tehát picit sem veszélytelen. Az a jó, ha pollen allergiánk ellenére is megszűnik a köhögés, tüsszögés a klímás helyiségben. Hiszen a tiszta klíma szűrői áttisztítják a levegőt.
Hogy védekezhetünk ellene?
  1. Ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a hideg levegő útjában. Állítsuk a belső hőmérsékletet 10 Celsius-fokkal alacsonyabbra a külső hőmérséklethez képest, és ne többre, és/vagy a ventilátorok fordulatszámát állítsuk kisebbre.
  2. Évente legalább kétszer szakemberrel takaríttassuk ki a berendezésünket. A mikroorganizmusok ellen szükséges a vegyszeres tisztítás és időnként a szűrők cseréje.